Φλώρινα και Παγκόσμια Κύπελλα
Με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 4ου Παγκοσμίου Κυπέλλου Ξιφασκίας Γυναικών στην Φλώρινα στις 13 και 14 Μαρτίου 2010 επιχειρούμε μια μικρή αναδρομή στο ιστορικό των διοργανώσεων και αν και κατά πόσο επηρέασαν την ροή των αθλητικών πραγμάτων στην περιοχή.
Το 2006, λοιπόν, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ξιφασκίας μετά από την ισχυρή, για κάποιους ριψοκίνδυνη, υποστήριξη του Πρόεδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας και Γενικού Γραμματέα της FIE κ. Μανώλη Κατσιαδάκη, έλαβε την απόφαση να μεταφέρει την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ξίφους Μονομαχίας Γυναικών από την Αθήνα στην Φλώρινα. Σκοπός ήταν ν’ αναβαθμίσει το μειωμένο ενδιαφέρον όχι τόσο των συμμετεχόντων όσο κυρίως του κοινού, των φίλων του αθλήματος και των ΜΜΕ, αποβλέποντας τελικά στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ξιφασκίας στην περιφέρεια.
Και πράγματι η επιλογή του Προέδρου για το «ΦΛΩΡΙΝΑ 2007» ήταν άκρως επιτυχημένη. Ποιος δεν θυμάται το Κλειστό Γυμναστήριο ασφυκτικά γεμάτο, μέσα και έξω, παρά την ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, από ένα ένθερμο φίλαθλο κοινό ενημερωμένο για τις ιδιαιτερότητες του σπαθιού τόσο που εντυπωσίασε τους παράγοντες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, οι οποίοι βαθμολόγησαν με άριστα την διοργάνωση και προκάλεσαν δηλώσεις όπως «η Φλώρινα χρειάζεται μεγαλύτερο Κλειστό Γυμναστήριο και θα γίνει»…
Για την ιστορία 86 αθλήτριες από 25 χώρες ήρθαν, γνώρισαν και αγωνίσθηκαν στην Φλώρινα μεταφέροντας την εμπειρία τους στις πατρίδες του. Νικήτρια η Ρουμάνα Μπράντζα.
Το 2008, Ολυμπιακή Χρονιά, το Παγκόσμιο Κύπελλο Φλώρινας μετονομάσθηκε σε «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ 2008» μετά το προσωπικό ενδιαφέρον της κ. Κ. Παναγοπούλου, προέδρου του αντίστοιχου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών, το οποίο στηρίζει αντίστοιχες δράσεις. Μεγάλη καινοτομία ήταν η χρησιμοποίηση του Κλειστού Κολυμβητηρίου, το οποίο διαμορφώθηκε ειδικά για τους αγώνες και δυστυχώς έκτοτε παραμένει ανενεργό.
Η εντυπωσιακή εγκατάσταση φιλοξένησε 88 αθλήτριες από 33 χώρες ενώ το επίσημο site των αγώνων επισκέφθηκαν περισσότεροι από 5.000 επισκέπτες από 89 χώρες! Στους αγώνες νικήτρια ήταν η Ουγγαρέζα Μίντζα μετέπειτα ασημένια Ολυμπιονίκης στο Πεκίνο.
Το 2009 ήταν μεταολυμπιακή χρονιά με γενικότερο «πεσμένο» αθλητικό ενδιαφέρον. Παρόλα αυτά το «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ 2009» τίμησαν με την παρουσία τους 55 αθλήτριες από 17 χώρες με νικήτρια την Ιταλίδα Κασιόλι.
Το «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ 2010» είναι προ των πυλών. Η συγκυρία είναι δύσκολη λόγω κυρίως της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αλλά το ενδιαφέρον, των συμμετεχόντων, των διοργανωτών, των χορηγών και του φίλαθλου κοινού παραμένει θερμό. Είναι στο χέρι μας να πετύχουμε και να συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον θεσμό με το όνομα «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ».
Κατά πόσο τα Παγκόσμια Κύπελλα επηρέασαν την ροή των αθλητικών πραγμάτων στην περιοχή, χωράει μεγάλη συζήτηση. Αυτά, όμως, που είναι κοινά αποδεκτά, επιγραμματικά, είναι τα εξής:
o η Φλώρινα μπήκε στον Παγκόσμιο Αθλητικό Χάρτη
o το Παγκόσμιο ήταν αφορμή για μια σπάνια σύμπνοια του συνόλου του πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων, των υπηρεσιών, των εθελοντών και των κατοίκων της περιοχής
o ανακαινίσθηκε το Κλειστό Γυμναστήριο και «άνοιξε» το Κολυμβητήριο
o μαγνητίσθηκε το ενδιαφέρον χορηγών και παραγόντων που, ποτέ δεν είχαν περιλάβει την Φλώρινα στις δράσεις τους
o ήταν μια από τις ελάχιστες ζωντανές τηλεοπτικές μεταδόσεις ξιφασκίας στην χώρα
o και όσο αφορά τον Όμιλο Ξιφασκίας Φλώρινας, ήταν ευκαιρία να τελειοποιήσει τις εγκαταστάσεις, τα μέσα, τον τεχνολογικό εξοπλισμό, ν’ ανανεώσει τα κύτταρα του έμψυχου δυναμικού του και να «κολλήσει» το μικρόβιο του σπαθιού σε δεκάδες νέους αθλητές και αθλήτριες. Προσέλκυσε νέες διοργανώσεις, όπως το Καλοκαιρινό Κάμπ στις Πρέσπες, Πανελλήνια και Περιφερειακά Κύπελλα, Στρατιωτικούς Αγώνες συνεισφέροντας στην τοπική οικονομία με περισσότερες από 2.000 διανυκτερεύσεις με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.
o Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι πλέον υπάρχει η εμπειρία και η τεχνογνωσία για την διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων και την οργάνωση ενός σύγχρονου, υποδειγματικού προτύπου σωματειακού αθλητισμού όπως είναι ο Ο.ΞΙ.Φ.